[...] półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. Niemniej stanowią one na pewno lepsze źródło od przypadkowych danych z Internetu. Moje zdanie w tej kwestii jest następujące: kluczowe dla utraty wagi jest utrzymanie odpowiedniego bilansu energetycznego. [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] wokół narządów wewnętrznych itd. Nie znaczy to, iż zjedzenie raz na kilka miesięcy hamburgera zrujnuje całą pracę na siłowni. Ze względu na ogrom danych, odsyłam do tekstów źródłowych, np. „Cell biology of fat storage” oraz „Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: występowanie i funkcja”. Źródła: [...]
Spośród najbardziej absurdalnych koncepcji treningowych zaszczytne miejsce zajmują treningi dedykowane dla pań. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej kobiety podążają za modą i są przyzwyczajone do osiągania maksymalnego efektu minimalnym kosztem. Trening push-pull-legs Ogólny plan treningu na 4 dni wygląda następująco: trening push / wolne / [...]
Odchudzanie powinno być celem coraz większej grupy ludzi w Polsce, gdyż ilość osób otyłych rośnie w zastraszającym tempie. Otyłość bardzo rzadko pojawia się nagle, zwykle jest wypracowana latami zaniedbań. Dlaczego tyję?! Co ma wpływ na zwiększone przybieranie na wadze? Czy cukier tuczy? Czy można chudnąć odżywiając się w McDonald’s? Inne źródła [...]
[...] zostałby zutylizowany dopiero po 1 miesiącu! Oczywiście, celowo (z powodów dydaktycznych) spłycam to skomplikowane zagadnienie, gdyż organizm może wykorzystywać tłuszcz jako źródło energii w spoczynku (i tak cały czas robi). Ponadto tłuszcze służą do „zasilania” różnorakich procesów, podtrzymywania temperatury ciała, przemian różnych związków [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
[...] z tłuszczów (od 9 do 124 g dziennie). I tu ważna uwaga - z proporcji makroskładników można się domyśleć, iż badania były prowadzone w latach 80. i 90. XX wieku, gdyż jako źródło energii dominują węglowodany. Obecnie proporcje znacząco przesunęły się na pozyskiwanie energii z tłuszczów. Na przykład w badaniu Hyerang Kim i wsp. wzięło udział 8 [...]
IGF-1 nie jest “złe”, ani “dobre”. Takie kryteria nie mają sensu w odniesieniu do medycyny, biochemii czy farmakologii. Najlepsze na świecie lekarstwa często mogą wyrządzić spustoszenie w organizmie, a w nadmiarze zabija nawet woda. W nadmiarze insulina potrafi zabić bardzo szybko, ale jej niedobór powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] “po” organizm „naprawia”, w ten sposób następuje regeneracja tkanki mięśniowej po wysiłku. Urazy mięśni powstają na drodze chemicznej i mechanicznej. Mechaniczne urazy mają źródło w intensywnej pracy mięśni, szczególnie w fazie rozciągania włókien (ekscentrycznej). Wcale nie musi oznaczać wielkiej ilości ćwiczeń i serii, bardziej istotny jest [...]
Na drodze do idealnej sylwetki często stają mechanizmy adaptacyjno-obronne organizmu. Jak to najprościej wyjaśnić? Organizm dąży do zachowania równowagi, fachowo określanej homeostazą. Trening wybija organizm z ustalonego rytmu zmuszając serce do cięższej pracy, mięśnie szkieletowe do pokonywania oporu w trakcie dźwigania ciężarów, biegania czy [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował znaczącą zwyżkę poziomu kortyzolu, ale także rozpad tkanki mięśniowej (aminokwasy posłużyły mężczyznom, jako źródło energii w warunkach kryzysu) Realnie rzecz ujmując, krótkotrwałe, niezbyt intensywne aeroby (nawet na czczo) nie powinny być szkodliwe dla mięśni sportowca (60-70% [...]
[...] to cukier, niezależnie czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna podobna substancja. Po co nam węglowodany? W pożywieniu stanowią podstawowe źródło energii dla kulturysty, pozwalają na regenerację (glikogenu wątrobowego i mięśniowego), wpływają na wyrzut insuliny (najważniejszego hormonu anabolicznego), są [...]
[...] przedtreningowe. Jak wspomagać budowę mięśni? Z jednej strony istnieją preparaty, które bezpośrednio wpływają na budowę muskulatury, np. kreatyna, która stanowi bezpośrednie źródło energii do pracy mięśniowej, a jest szczególnie przydatna w treningu siłowym, gdzie wykorzystuje się beztlenowe pozyskiwanie energii. Jednak patrząc z drugiej strony, [...]
[...] skoki na skakance wejścia ławkę marsz po bieżni Jeśli dopiero zaczynasz podobnego rodzaju trening – zacznij od najlżejszego wariantu. Warto mieć w pogotowiu wodę oraz jakieś źródło glukozy czy innego cukru – w razie problemów. Referencje: Alan C Utter "Influence of diet and/or exercise on body composition and cardiorespiratory fitness in obese [...]
Dość dobrze udokumentowana w badaniach naukowych jest zależność między podawaniem węglowodanów w trakcie wielogodzinnego wysiłku (np. triathlonu, pływania długodystansowego czy wyścigu kolarskiego), a poprawą wyniku sportowego. O wiele słabsze podparcie znajduje podawanie węglowodanów w trakcie treningu siłowego czy interwałowego lub przy pracy [...]